A zsidónegyed titkai

Tényleg a Dohány utcai zsinagóga a legnagyobb Európában? Mi köze Tony Curtisnek a magyarországi zsidósághoz? Hol terveztek megazsinagógát építeni Budapesten? A CAFe Budapest keretében szervezett városfelfedező sétán többek közt ezekre a kérdésekre kaphattunk választ, miközben végigjártuk a zsidónegyed legfontosabb helyszíneit.

Napsütéses őszi délután, találkozó az Örkény Színház előtt. „Megkérjük férfi vendégeinket, hogy hozzanak magukkal fejfedőt!” – útvonalunk mellett ez derül ki a séta rövid leírásából: előzetesként ennyi elég is lesz.

A Madách teret és környékét eddig kedvenc kávézóinkról, a szökőkútról és ideiglenes rendezvények helyszíneként ismertük. Cseh Viktor sétavezető már a túra elején új perspektívát tár elénk: „A Király utcától a Madách térig tartó szakaszon, a mostani Károly körútra néző oldalon egykor az Orczy-ház állt. Az épülettömb a tulajdonosról, báró Orczy Józsefről kapta a nevét: tőle bérelték a lakásokat az Óbudáról Pestre költöző zsidó kereskedők a XVIII. század második felétől. Az épületet 1936-ban bontották le, ezután épült helyére a mostani épületegyüttes.”

1_zsidonegyed_orczy-haz.jpg

A zsidónegyed kapujában állunk tehát, ahol – mint a séta bevezetőjéből kiderül – egy Andrássy úttal párhuzamos sugárút indult volna, keresztülszelve a klasszikus zsidónegyedet, de a város szövetét alaposan átszabó beruházás végül nem valósult meg.

Innen indulunk tovább a Károly körúton a zsidónegyed leglátványosabb, mindenki által ismert helyszínéhez, a Dohány utcai zsinagógához. A 3000 férőhelyes épületet Európa legnagyobb zsinagógájaként tartják számon, világviszonylatban New Yorkban és Jeruzsálemben található zsinagógák előzik meg a listán.

„A Dohány utcainál is nagyobb megazsinagógát terveztek építeni a Parlament közelében, mivel a Lipótvárosban a 19. század második felében egyre több zsidó vett lakást” – meséli a séta vezetője. „Végül azonban nem tudtak összegyűjteni annyi pénzt, ami a nagyszabású imahely felépítésére elegendő lett volna. A tervek alapján utólag úgy gondolják, nem is biztos, hogy a szerkezet képes lett volna megtartani a hatalmas kupolát.

2_zsidonegyed_lipotvarosi_zsinagoga.jpg

A rekordoknál maradva az egyik legdrágább zsinagógaként tartják számon a Dohány utcait: 1859-ben fejezték be az építését, de amikor a 19. század végén a Parlamentet átadták, a zsinagógát még kiegészítették arany díszítésekkel, hogy több arany legyen benne, mint az Országház épületében.

A Dohány utcai zsinagóga a magyar neológ zsidóság központja, a szerkezete mégis sok szempontból inkább egy keresztény templomra emlékeztet, a hagyományos női-férfi imatér szétválasztása sem teljesen megoldott, a belső részben pedig szószék és orgona is található. „Az orgonán szombatonként, sábeszkor egy nem zsidó hölgy játszik, aki bár nem vallásos, mégis jobban ismeri a liturgikus zenét, mint sokan a hívők közül” – meséli Cseh Viktor, sétavezető.

3_zsidonegyed_dohany_utcai_zsinagoga.jpg

A Wesselényi utcán besétálva jutunk el a kertben található szomorúfűzre emlékeztető holokauszt emlékműhöz, amelynek levelein a vészkorszak áldozatainak nevei találhatók. Az Emanuel-emlékfa a magyar zsidó származású hollywoodi színész, Tony Curtis alapította Emanuel-alapítvány adományából készülhetett el.

4_zsidonegyed_emanuel_fa.jpg

„A fa alatt a zsidó temetőkhöz hasonlóan köveket láthatunk” – mutat rá az emlékmű talpazataként szolgáló tömbre a sétavezető. „Ez a hagyomány egyrészt arra vezethető vissza, hogy a sivatagban eltemetett holttestek esetében kövekkel jelölték meg a sírok helyét, hogy később mások is megtalálhassák a temetkezési helyszínt. Másrészt a virágokkal szemben a kövek az örökkévalóságot jelképezik.”

Sétánk következő állomása a Rumbach utcai zsinagóga, ami éppen felújítás alatt áll: a tervek szerint az épületben kap majd helyet a Kárpát-medencei Zsidó Néprajzi Múzeum. A zsinagóga belseje nyolcszögletű, keskeny tornyai minaretszerűek: a Kis zsinagóga így sétavezetőnk szerint akár egy mecsetre is emlékeztethet minket.

5_zsidonegyed_rumbach_utcai_zsinagoga.jpg

Cseh Viktor az építészeti és várostörténeti érdekességek mellett a neológ és ortodox zsidók közti különbségekről is mesél a túra során. „A Tóra szerint egy vallásos zsidó nem tehet meg több mint négy lépést kipa vagy egyéb fejfedő nélkül. A neológ zsidók egy része azonban csak a zsinagógába belépve teszi fel a kipát – őket hívják az angolszász országokban „pocket jew”-nak, mivel a zsebükbe tett kipán látszanak a hajtás nyomai.”

Közben megérkezünk a séta utolsó helyszínére, a Kazinczy utcai zsinagógába, ahova – miután a férfiak feltették magukkal hozott vagy a bejáratnál kapott kipájukat – be is léphetünk. A szecessziós stílusban épült ortodox nagyzsinagóga 1913-ban készült el. A padokban ülve nézhetünk körül az impozáns épületben, miközben a sétavezető segít nekünk elmerülni a részletekben.

6_zsidonegyed_kazinczy_utcai_zsinagoga1.jpg

„A középen található Tóra-olvasó emelvény (bima) oldalán magyaros tulipán- és rózsamotívumok találhatóak. Az emelvény négy sarkában lévő díszítések a II. világháborút követően eltűntek. Évtizedekkel később az Ecseri úti piacról telefonáltak a rabbinak, hogy nem hiányzik-e a bima egy része, aki visszavásárolta a megtalált kincseket” – osztja meg velünk Cseh Viktor.

„A különleges mintákat ábrázoló szellőzőrácsok nemcsak a levegő cseréjét biztosították” – mutat rá a túravezető. „A nyári melegben jégtömböket helyeztek el a szellőzőkben, amik hűtőberendezésként is működtek a zsinagógában.”

7_zsidonegyed_kazinczy_utcai_zsinagoga2.JPG

A hűtésre októberben már nincs szükség. Lassan közeleg a hidegebb idő, amikor a szomszédban lévő téli zsinagógába költöznek át a hívők, mivel a nagyzsinagóga nem fűthető. De előtte még a héten megtartják a Tóra örömünnepét: a Tóra zsinagógai felolvasása ezen a napon fejeződik be, és kezdődik újra.

Aki a múlt hétvégi sétákról lemaradt, még van esélye bepótolni! A CAFe Budapest keretében most hétvégén és jövő hétvégén is tartanak kulturális városnéző sétákat. A Városmajor zsidó szemmel séta során a XII. kerület egy központi, de zsidó kulturális szempontból kevéssé közismert része és annak története kerül bemutatásra október 15-én és 22-én. Most vasárnap a Terézváros zsidó emlékeit fedezhetik fel az érdeklődők az Oktogontól a Hősök teréig vezető sétán. További információk és jegyvásárlás itt.

Szerző: Szakszon Réka

A bejegyzés trackback címe:

https://cafebudapestfest.blog.hu/api/trackback/id/tr1112957303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Magyarország legjelentősebb kortárs művészeti fesztiválja, megújult formában és arculattal készül arra, hogy számos kihagyhatatlan programot kínáljon október 6. és 22. között.

Friss topikok

  • pingwin: jó kis interjú volt, bár az énekes kicsit unottnak tűnt innen, viszont az usa-ban megalapíthatták ... (2014.10.17. 09:55) Felfedjük a horrormágus titkait

Címkék

1914 (1) A38 (2) A38 Hajó (1) Adrian Stout (1) Alföldi Róbert (1) Amadinda (2) Amdinda (1) Andrej Petrovic (1) ARD Nemzetközi Csellóverseny (1) Artus Társulat (1) Art Market Budapest (1) Arvo Pärt (1) Arvo Pärt. (1) Átrium Film-Színház (2) Az orr (2) Az Ötödik Évszak (3) a capella (1) A hal nem hal bele (1) A tavasz évredése (1) Balassa Sándor (1) Bali (1) balkán (1) Ballet mecanique (1) Bálna Budapest (2) Bárdos Deák Ágnes (1) BÁRKIBÁRMIKOR (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (3) Beck Zoltán (2) Bécs (1) Bella Máté (1) Benjamine Clementine (1) Benjamin Clementine (1) Billy Martin (1) Black Box Comapny (2) blues (1) BMC (1) Body of Song (1) Bogányi Bence (1) Bogányi Gergely (1) Bogányi Tibor (2) Both Miklós (1) Bozsik Yvette (1) Brassaï (1) Budafoki Dohnányi Zenekar (2) Budapest Jazz Club (1) Burberry (1) CAFe (22) CAFe2017 (7) CAFe 2014 (16) CAFe 2015 (7) CAFe 2016 (8) CAFe Budapest (23) CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (29) CAFe Sátor (10) Capa Központ (1) Centrál Színház (1) Cirque Le Roux (4) crossover (1) cselló (1) cseppkánon (1) Cserna Szabó András (1) Curis Fowlkes (1) Dada Cabaret (1) DakhaBrakha (1) Daniele Finzi Pasca (2) Darvasi László (1) Delalamm (1) Django Lassi (1) dob (2) drMáriás (1) elefánt (1) Eötvös Péter (1) Ernelláék Farkaséknál (1) eső (1) Észt Filharmónia Kamarkórusa (1) Észt Filharmónia Kórusa (1) Fanfare Ciocarlia (1) fekete-fehér fimek (1) Ferenc Ferdinánd (1) Fernand Leger (1) Fesztivál Színház (1) film (1) filmzenék (1) Fonó Budai Zeneház (1) fotók (2) francia sanzon (1) gamelan (1) Garaczi László (1) Gavrilo Prinčip (1) George Antheil (1) Gilbert Varga (2) Goda Gábor (1) Gogol (1) Gotthard Mike Trio (1) Grecsó Krisztián (1) Grencsó Kolletív Kemping (2) győzelem (1) hajó (1) Hauschka (2) Háy János (2) hegedű (1) Hiromi (1) horrormágus (1) I. világháború (1) Icaro (1) india (1) Indonézia (1) InFusion Trio (1) interjú (1) Irodalmi vándorcirkusz (2) irodalmi vándorcirkusz (1) Ivana Müller (1) japán (1) jazz (6) Jazzation (3) Jojo Mayer (2) Jonny Greenwood (4) Juhász Gábor (1) Juicy Lucy (1) Ju Percussion (2) Ju Percussion Group (2) Jyotsna Srikanth (2) Kammeroper (1) Karafiáth Orsolya (1) karnatikus zene (1) Kecskeméti City Balett (1) Kék Ló (1) Kelem Kvartett (2) Kemény István (1) Keresztury Tibor (1) kiállítás (2) Kisüzem (1) koncert (2) könnyűzene (2) kortárs (4) Krysztof Penedercki (1) Kukorelly Endre (1) Lady Sarashina (1) Lajkó Félix (1) lajkó Félix (1) Lamm Dávid (1) László Attila (1) Laurie Anderson (3) lehallgatási botrány (1) Litván Kamarazenekar (1) Lounge Lizards (1) Ludwig Goes Pop (2) Ludwig Múzeum (2) Magyar Festészet Napja (1) Magyar Nemzeti Balett (1) Magyar Nemzeti Táncegyüttes (2) Makrohang (1) marimba (1) Márkos Albert (1) Márkus Tibor (1) Marlowe (1) Martyn Jaques (1) Matei Visniec (1) Max Richter (1) Medeski Martin & Wood (1) médiaművész (1) Mika Tivadar Mulató (1) Mike Pickering (1) morningdeer (1) Münchener Kammerorchester (1) Müpa (7) Művészet (1) Művészetek Palotája (8) Nádasdy Ádám (1) Négy évszak (1) Németh Gábor (1) Nemzeti Filharmonikusok (3) Neue Oper Wien (2) New York Gypsy All Stars (2) Nicholas Payton (1) Nils Petter Molvaer (1) Nina Hagen (2) ondes martenot (1) opera (2) Oresztész (1) Pannon Filharmónikusok (1) Párizs Éjjel (4) Parti Nagy Lajos (1) patológus (1) performer (1) Pinceszínház (1) Pink Martini (2) Plaid (1) premier (1) Rácskert (1) Radiohead (2) Radnóti Színház (1) ragtime funk (1) Rájátszás (1) Random Trip (1) Ránki család (1) Ránki Dezső (2) Recirquel (6) rézfúvós (1) Robert Wilson (1) Rujsz Edit (1) Samuli Kosminen (1) Santa Diver (1) sarong (1) sátor (1) Shakespeare (1) Silence Fiction TRI-P (1) Slixs (2) Solar Myth (1) Söndörgő (2) Sosztakovics (3) soul (1) Steven Bernstein (1) szarajevói merénylet (1) Szergej Krilov (2) színház (5) Szőke Nikoletta Quartet (1) tajvan (1) Tallinni Kamarazenekar (2) tánc (3) temetés (1) The Elephant in the Room (2) The Language of the Future (1) The Soft Moon (2) The Tiger Lillies (5) titok (1) Tõnu Kaljuste (2) Tóth Krisztina (1) Tóth Viktor (1) Trafó (2) Tycho (1) újcirkusz (2) Uránia (1) ütőegyüttes (1) Várallyai Petra trio (1) Várdai István (1) Vázsonyi János (1) verseny (1) videó (1) Vígszínház (1) Víg Mihály (1) világzene (2) Vivaldi (1) Wicked Knee (3) Winterreise (1) Yasmina Reza (1) zene (1) zongora (2) zseni (1) Címkefelhő