Lerántjuk a leplet Bartókról!

Bartók Béláról az alsós kisiskolás is tudja, hogy szenvedélyesen kutatta a népzenét és az ő nevéhez fűződik  A kékszakállú herceg vára. Mi most csokorba szedtünk néhány kevésbé ismert tényt és adatot a magyar zenetörténet egyik legjelesebb alakjáról. 

bartok_bela.jpg

 • Kezdjük rögtön a nevével. Ziegler Mártával kötött frigyének házassági kivonata arról tanúskodik, hogy a zeneszerző teljes neve Bartók Béla Győző János. Persze ez nem alliterál olyan szépen, mint a Bartók Béla, így nyilván nem is használta a komponista. És persze a Bartók Béla Győző János Nemzeti Hangversenytermet se lenne olyan egyszerű kimondani.

bartok_bela_gyozo_janos.jpg

 • Zenei tehetsége már kiskorában megmutatkozott, 4 éves korára már több mint 40 dalt tudott fejből lepötyögni a zongorán, annak ellenére, hogy 2 éves koráig egyáltalán nem beszélt és kifejezetten utálta a klasszikus gyerekjátékokat. Később sem lett sokkal barátságosabb, tanítványaival híresen szigorú volt. De a rokonok se jártak jobban, hiszen sokszor az idegenekkel kedvesebben bánt, mint a közeli hozzátartozóival.

ft261.jpg

 • Furcsa szokásait később több helyen is annak tulajdonították, hogy Bartók valószínűleg - akárcsak Newton, Mozart és Einstein - az autizmus egyik enyhébb formájával, az úgynevezett Asperger-szindrómával küzdött. Ez a személyiségzavar már a korai években megmutatkozik. A gyerekeknél késik a beszédfejlődés, kevésbé ügyesek a játékokban, nehezükre esik szociális kapcsolatot létesíteni kortársaikkal. Érdeklődési körük mereven egy-egy témára korlátozódik, kizárólag egyvalami foglalkoztatja őket, csak arra fókuszálnak. Ezt a diagnózist Bartókról Michael Fitzgerald, a dublini Trinity College pszichiáter professzora állította fel, és David Cooper zenetudós, a Leedsi Egyetem professzora bővebben ki is fejti átfogó Bartók életrajzi könyvében.
 • Ugyanebből a könyvből az is kiderül, hogy híres operáját, A kékszakállú herceg várát nagyrészt egy nudista kempingben komponálta, ahol csupán egy napszemüveget viselt. Egyébként John Fowles 1963-ban megjelent A lepkegyűjtő, mára már klasszikusnak számító modern pszicho-thrillere is ezen opera alapján született.

tumblr_n1zimas6661t06hqzo1_1280.jpg

 • Apropó lepkék. Bartók maga is nagy természetjáró és rovargyűjtő volt, kiskorában például selyemhernyókat tenyésztett. Amíg 1912-1920 között Rákoshegyen élt, hatalmas lepkéket és egyéb rovarokat hozatott a világ különböző tájairól „Levélcímem Rákoshegy” címre. Sajnos gyűjteményéből csak két rovardoboznyi keményebb testű bogár maradt fenn, a többit felfalták a múzeumbogarak, legalábbis a Rovartani Közlemények 1962-es cikke szerint.
 • Megpróbálkozott a növénynemesítéssel, fák, virágok ültetésével is, hogy a két világháború közötti időszakot átvészelje családjával. Még ma is láthatjuk a Rákoshegyi Bartók Zeneház apácarácsos teraszának bal oldalán azt a hársfát, ami abban az időben egy kis csenevész fácska volt. 

harsfa_bartokmenti.jpgA Rákoshegyi Bartók Zeneház hársfája

 • Kedvenc étele a titkos családi recept alapján készülő diós kalács volt. Úgy vélte, "csodálatos erõ fejlõdik ki benne, mint az óborban, és varázsereje van, mint az idegerõsítõnek, az orvosságnak, a bájitalnak” .
 • Mindkét felesége jóval fiatalabb volt nála, 1909-ben vette feleségül a nála 12 évvel fiatalabb Ziegler Mártát, akitől 1923-ban szinte egyik napról a másikra vált el és vette nőül egykori tanítványát, a 20 évvel fiatalabb Pásztory Dittát. Neki ajánlotta 1945-ben a híres III. E-dúr zongoraversenyt. 

bartok_pasztory_ditta.jpgMásodik feleségével, Pásztory Dittával

 • A régebbi generációk tagja valószínűleg emlékeznek, sőt, talán még fizettek is a zöld papír ezerforintossal. Az 1983-ban kibocsájtott, majd 1999-ben visszavont bankón a hátoldalon Medgyessy Ferenc: Anya gyermekével c. képe, az előoldalon pedig Bartók Béla portréja látható. Pontosabban az ifjabbik Bartók Béla portréja, hiszen Vagyóczky Károlynak Bartók fia állt modellt. 

huf_1000.jpg

 • Bartók nemcsak bankjegyen és szobrokon szerepelt, de ő volt az első magyar, akiről születésének évfordulóján, 2008. március 25-én a Google különleges logóval emlékezett meg.

google_bela_bartok_s_birthday.gif

 • Sőt, a NASA az 1988. március 12-én, Jeff T. Alu által felfedezett kisbolygót is róla nevzte el. A 4132 Bartók azonban nem az egyetlen égitest, ami a magyar zeneszerző nevét viseli az űrben. A Merkúr egyik 80 kilométer átmérőjű krátere szintén Bartók nevét kapta. Bartók mellett egyébként Jókai Mór, Liszt Ferenc, Munkácsy Mihály és André Kertész is "névadója" a Naprendszer legbelsőbb bolygójának egy-egy kráterének.
 • Sokak közt a Nobel-díjas író, Gabriel Garcia Márquez kedvenc zeneszerzője is volt, aki regényeiben sokszor használta a bartóki vonósnégyesek szerkesztésmódját, strukturális arányait. 2014-ben Bartók zenéjével búcsúztatták a kolumbiai szerzőt.
 • De a Radiohead dalszerző-gitárosa, Jonny Greenwood - aki egyébként a CAFe-n is fellép - is gyakran hallgat Bartókot, a vonósnégyeseit kifejezetten kedveli. 

 

Halálának 70. évfordulóján a CAFe Budapest tiszteleg az egyik legnagyobb hatású népzenekutatónk előtt. A fellépő művészek és produkciók nemcsak Bartók műveit tűzik műsorra, de a zeneszerző életművéből is merítenek inspirációt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cafebudapestfest.blog.hu/api/trackback/id/tr657792508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.