10 megdöbbentő dolog, amit nem is sejtettél a japán zenei életről

Katy Perry mint a japán popzene múzsája? 61 tagú lányzenekar? Kokjú, koto és sakuhacsi? Nézzünk csak szét egy kicsit Japán zenei kultúrájában!

16_10_21_hiromi_spark_c_muga_miyahara_001_ezt_hasznaljuk.jpgHiromi © Muga Miyahara


1. Bár talán senkit sem lep meg, hogy Japán egyáltalán nem tartozik az olcsó országok közé, azt talán kevesen tudják, hogy törvény írja elő, hogy 25 amerikai dollárnak megfelelő jen alatt nem lehet CD-lemezt árusítani.

2. Okkal gondolhatnánk, hogy nem sok zenei CD fogy Japánban, ha ennyire borsos az ára, de ennek éppen az ellenkezője igaz. Egy 2014-es adat szerint a CD-lemezek a zenei piac mintegy 80 százalékát teszik ki. Nem kizárt, hogy azóta azért csökkent a részesedése a zenestreamelő szolgáltatások rovására, de Japán ezzel együtt is az egyik legerősebb CD-piac maradt a világon.

3. Még különösebb, hogy a japánok többsége nem veszi, hanem kölcsönzi a CD-ket. Lemásolják, majd visszaadják.

4. Japán legnagyobb és egyik legnépszerűbb zenekara az AKB48. A banda 2005-ben alakult, több ezer lányt néztek meg, mielőtt kiválasztották a tagokat. Jelenleg 61 aktív tagjuk van, de voltak már 89-en is. Évente mintegy negyedmilliárd dollár az AKB48 bevétele, így azért a Guiness rekordnak minősített taglétszámot is el lehet tartani…

5. A már említett CD-őrület miatt a Spotify kénytelen volt egy időre bezárni tokiói központját, de a streamelt zene népszerűsége azóta az ázsiai országban is jelentősen megnőtt.

6. Japánban még az óriásplakátok is zenélnek. Gyakori hirdetési mód, hogy óriásplakátokat szállító zenélő furgonok járják a várost, amelyek a legnépszerűbb és legfrissebb számokat „játsszák”.

7. A japán tradicionális zene és a népzene népszerűsége ma is jelentős a szigetországban, ugyanakkor a japánok kimondottan nyitottak tőlük távoli országok zenei világára is, és szívesen hallgatnak, tanulnak „idegen” műfajokat, különösen az amerikai jazz és pop, a francia sanzon, a dél-amerikai latin zene áll közel a szívükhöz.

8. A japánok számos olyan hangszert használnak, amely az európaiak számára szinte teljesen ismeretlen. Ilyen a három-, illetve négyhúros vonós hangszer a kokjú, a jellegzetes bambuszfuvola, a sakuhacsi, a húros-pengetős biva vagy a tizenhárom húrral rendelkező citera, a koto.

9. A jazz már az 1930-as évektől jelen van Japánban, de a II. világháborúban az ellenség zenéjének tartották. Az ország a műfaj szempontjából ma igen jelentős felvásárlópiac. Előfordul, hogy japánban olyan felvételek is kaphatók, amelyek Európában, vagy Amerikában nem. Számos japán jazzelőadó vált híressé az évek során, mind Japánban, mind nyugaton. Ilyen zenészek például: Dzsune, Dan , Szadao Vatanabe vagy a virtuóz zongoristanő, Hiromi, aki október 21-én lép fel a Müpában.


10. A japán popzene a j-pop az 1990-es években vált népszerűvé a szigetországban, jellemzően brit vagy amerikai zenei hatásokra reagál. Eleinte a Beatles jelentette a fő inspirációt, a mai j-pop-ot leginkább Katy Perry világa inspirálja.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cafebudapestfest.blog.hu/api/trackback/id/tr8711719379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.