Mi fán terem a dadaizmus?

A Dada Cabaret Matei Vişniec azonos című darabja alapján, a dadaizmus 100 éves évfordulója alkalmából készült.  A Maladype Színház, valamint Farkas Gábor Gábriel és zenekara koprodukciója a színház és zene kivételesen izgalmas egyvelege. Október 20-án az Átrium Film-Színházban Vişniec látomásos abszurdja keveredik a barokk falzettek, a mozgalmi dalok, a német kabarék, a francia sanzonok, az orfeumok és varieték világával. Életre kelnek a dadaizmus emblematikus alakjai, Lenin, Sztálin és egy fekete macska.

16_10_21_dada_cabaret_001.jpg

A folyamok bakokként ugornak sátraikba.
Ezüstös habokba szegett ezüst.
Ostor pattog, és lejönnek a hegyről
a pásztorok rosszul fésült árnyai.
Fekete tojások és csörgősipkák zuhognak
a fákról.
Viharok teledobálják és trombiták teleugrálják
a szamarak füleit.
Virágokat súrolva szárnyak suhannak.
Források mozdulnak a vaddisznó-szemekben.

Hans Arp: Fekete tojások

Ha valamit a művelt köznyelv dadaistának tart, az valami összefüggéstelen, megfejthetetlenül elvont furcsaságnak tartja, és lássuk be, Hans Arp Fekete tojások című versét olvasva, magunk is könnyen juthatunk erre az egyébként téves következtetésre. De mit is takar ez a fogalom. Nos, a dadaizmus az avantgárd első hullámának talán leginkább figyelmet keltő irányzata. Közvetlen folyománya a szürrealizmus, a második világháború után jelentkező neodadaizmusnak (pop art, Nouveau Réalisme… stb.) is a dadaizmusban rejlik a bölcsője.
A Dada mint művészeti mozgalom a legtöbb forrás szerint az I. világháború elől a semleges Svájcba menekült alkotókból jött létre 1916-ban. A mozgalom otthona Zürichben a Cabaret Voltaire-ben volt, ahol sokkoló performanszokkal tették le névjegyüket a művészek.
A dadaizmust nem lehet egy-egy művészeti ághoz kötni, éppúgy ott van a képzőművészetben vagy az irodalomban. A műfaj ikonikus darabjai közé tartozik Alfred Jarry Übü királya, amelyt Sinkó László főszereplésével mutatott be az 1980-as években a Katona József Színház, nemrég pedig az Örkény Színház tűzött műsorára Csuja Imrével a címszerepben. De a Picasso kalandjai című svéd kultfilmben pompásan karikírozott expresszionista költő, Guillaume Apollinaire, a kubisták, a futuristák is kötődnek a Dadához.
A dadaizmusban – akárcsak a kubizmusban – a műfajok közötti határok eltűnnek, a montázsokban és a kollázsokban megjelennek a fotók és a hétköznapi használati tárgyak is.

A dadaizmus ironikus, abszurd műfaj, amely kineveti a hagyományos művészetet, görbe tükröt tart elé. Bakunyin, anarchista gondolkodó, akárcsak Kassák Lajos a rombolás fontosságát hangsúlyozták, amely nélkül – állításuk szerint – nincs építkezés. A Dada tagjait – bár hittek a rombolás építő erejében – sokkolta a második világháború és szétszéledtek.

A bejegyzés trackback címe:

https://cafebudapestfest.blog.hu/api/trackback/id/tr4611815957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.