A művészet jövője az utcán van

Nemsokára hat méteres szobra néz majd a Lánchíd felé a Széchenyi tér közepéről, édesanyja magyar származású, mégis kevesen ismerik hazánkban. Eran Shakine képzőművésszel beszélgettünk budapesti látogatásakor.

Eran Shakine francia-magyar felmenőktől Izraelben született, jelenleg London, New York és Tel Aviv közt ingázó alkotó. Sok műfajban ismerhetjük munkáit: festményeket, rajzokat, szobrokat és helyszín specifikus köztéri alkotásokat készít. A CAFe Budapesttel együttműködésben megvalósuló Art Market izraeli fókuszú programjának egyik díszvendége, és nemsokára monumentális alumínium szobrát láthatjuk a Lánchíd pesti hídfőjénél.

 

20170919_cafe_sajtotajekoztato_eran_shakine_c_posztos_janos_cafe.jpg

Megvárjuk a kollégádat is?
Kezdjük nyugodtan. Ő a testvérem és egyben a menedzserem is, aki leszervezi a megjelenéseimet, intézi a nyilatkozatokat, és sok mindenben segít. Sokan nem látják köztünk a külső hasonlóságot, de a hangunkat mindenki (még édesanyánk is) összekeveri.

Édesanyád Magyarországon született. Francia nemzetiségű édesapáddal Izraelben találtak otthonra a második világháború után. Milyen viszony fűz Magyarországhoz?
Sok magyar szót tanultam anyukámtól, aki Szegeden született. Traumatikus élmények kötik az országhoz: hat éves volt, amikor a szüleit a holokauszt alatt elhurcolták, és többé nem látta őket. Miután Izraelben letelepedett, soha nem tért vissza Magyarországra. Szerettem volna, hogy most eljöjjön a szobor bemutatójára, de nem érezte késznek magát erre, ezért inkább nem erőltettem.

Milyen kép él az izraeli képzőművészetről az emberek fejében a nemzetközi szcénában?
Ahogy az izraeli társadalom, úgy a művészet is egy olvasztótégely: sok művész érkezik a világ különböző pontjairól Izraelbe, és mindenki hozza magával a saját kultúráját, hagyományát. Ha Tel Aviv utcáin sétálsz, érzed az emberek energiáit, a vibrálást, a sokszínűséget – nagyon izgalmas hely. Az Art Market most felfedezte, és kitűnően megragadta Izrael és az izraeli művészek különlegességét.

Hol helyezed el saját művészeted ezen a palettán?
Sok műfajban alkottam már, de jelenleg a legizgalmasabbnak a köztéri művészetet tartom, hiszen a múzeumokon kívül foglal helyet, és az emberek könnyen kapcsolódhatnak hozzá.

Hallottam már fiataloktól, hogy azért nem szeretnek múzeumba menni, mert nem tudják, hogy kell ott viselkedni. Hogy próbálod bevonni a fiatalokat a munkáival kapcsolatos párbeszédbe?
A fiatalok sok köztéri szobrommal szelfiznek, és ezzel fizikailag is kapcsolódnak az alkotásokhoz. Utána azonnal meg is osztják a képeket a közösségi médiában. Ha egyszer bekerül a közösségi média körforgásába, hamar el lehet veszíteni a fonalat, hány emberhez is jut el valójában az alkotásod. A művészetemet bemutató egyik kisfilmet hat millióan látták az interneten.

A közösségi médiában új párbeszédeket is indíthat egy-egy alkotás, ami szintén fontos a kortárs művészetben.
A köztéri művészet nem számít újdonságnak. Ami mégis új az én művészetemben, hogy a múltban a művészet a politikusokhoz és a tehetős emberekhez tartozott, akik befolyásolni akarták az embereket az alkotásokkal. Én ezzel szemben ismeretlen fiataloknak készítem az alkotásaim, akik az internetet használják – ők az én hőseim.

Miért ők a legfontosabbak?
A jövő a fiataloké. Izgalmas időket élünk, sok minden változik, a művészetnek pedig lépést kell tartania ezzel a változással. A street art egyre gyakrabban kerül a múzeumokba, ezzel párhuzamosan a hagyományos művészetnek az utcákat is birtokba kell vennie.

A köztéri művészetben rejlik a jövő?
A köztéri művészet minden város számára nagyon fontos. Új térképet teremt: a turisták és a kultúra iránt érdeklődők körbejárhatják a helyszíneket, és másféle módon tapasztalhatják meg a művészetet. Sok fiatal nem szeret múzeumokba és galériákba járni, mert attól félnek, hogy nem értik meg a mondanivalót, de ha az utcán találkoznak a művészettel, szelfizhetnek vele, és megoszthatják a közösségi médiában, sokkal jobban kapcsolódhatnak hozzá – ez az ő terepük. Ha autóval minden nap elmész egy installáció mellett, akkor mindig különböző időjárásban, napszakban találkozol vele. Ezeket nem élheted át egy múzeumban tett egyszeri látogatáskor.

Milyen utcai alkotást láthatunk tőled a CAFe Budapest Fesztivál keretében?
Egy hat méter magas, alumíniumból és platinából készült szobromat állítják ki a Lánchídnál, a Széchenyi téren októberben, a fesztivál kezdetétől. Az alkotás egy fiatal nőt ábrázol, aki a híd felé sétál, és Budára szeretne átjutni. A történelem több szelete összpontosul ezen a helyen, és eközben a szobor progresszivitást és előremutató jövőt kölcsönöz a térnek.

Hogy alakul ki egy köztéri alkotási folyamat? Mennyire kell ismerni a helyet, ahova készül a mű?
Egy folyó szeli át Budapestet, ami szétválasztja a két oldalt, de közben össze is köti. Ez nagyon különlegessé teszi a várost. Amikor felkértek, hogy készítsem el a szobrot, akkor fogalmam sem volt, mit fogok készíteni. Jártam a várost éjszaka, amikor hajnalban megláttam egy fiatal lányt: a híd felé tartott, hogy átkeljen a Dunán. Ebben a pillanatban éreztem, hogy ez lesz az! A helyszín a történelemhez köthető, de a lány a jövő felé igyekszik. Ez a látvány összekapcsolódik bennem az új generációval.

Ez a hagyományos munkamódszered? Járod a várost, hogy inspirációt találj?
Természetesen eközben forognak bennem a saját gondolataim és elképzeléseim is, de ha helyszín specifikus műre készülsz, ahhoz ott kell lenned a városban, testben és lélekben, meg kell tapasztalnod a helyszínt, a környezetet. Ez a szobor akkor is itt fog maradni, amikor én visszatérek Izraelbe. Remélem, hogy a későbbiekben találkozási pontként szolgálhat ismerősöknek, fiatal pároknak, akik a szívükbe zárják az alkotást. Ahogy befejezek egy szobrot, onnantól kezdve már nem az enyém, hanem a városhoz, az itt lakókhoz tartozik.

A hatalmas szobor megjelenése a belvárosban nagy meglepetés lesz a budapestieknek. Hogy tudod mérni, mekkora hatással vannak a munkáid a közönségre?
Pár hónappal később, ha eltávolítják a szobraimat, az emberek vissza szeretnék kapni. Ez a legjobb visszajelzés, ilyenkor tudod, hogy valami jól működött.

Mi volt a legutóbbi köztéri munkád, amivel elégedett voltál?
Varsó belvárosában tavaly készült el a 20 méter hosszú, 12 méter magas You and Me című szobrom. Egy hatalmas hinta két oldaláról egy férfi és egy nő néz egymásra. Egyik és másik irányba dőlve is nyolc órát tölt a szobor – ez jelképezi a női-férfi kapcsolat hullámzásait. A szobor népszerű, központi helyszíne lett a helyieknek és az ide látogató turistáknak, aminek nagyon örülök.

Mennyire alkalmas helyszín Budapest a köztéri alkotásoknak?
Budapesten hangsúlyos a kortárs jelenlét. Rálépett a megavárossá átalakulás útjára. Ilyenkor felmerül a dilemma, milyen módszerekkel támogathatják a város vezetői továbbra is a helyi lakókat, az itteni kultúrát úgy, hogy közben az ide érkező turisták igényeinek is megfeleljenek. A legtöbb városban a világon csökken a kultúra támogatása. Jó látni, hogy Budapesten egyre több energiát fektetnek a művészetbe. Ez egy nagyon okos döntés is egyben, hiszen Budapestet Európa kulturális középpontjává formálhatja.

Hogy illeszkedik a budapesti szobor az életművedbe?
Idén volt egy kiállításom Egy muszlim, egy keresztény és egy zsidó (A Muslim, a Christian and a Jew) címmel Berlinben, amit 260 ezren láttak, a Varsó központjában elhelyezett szobromat pedig több mint 6 millióan nézték meg élőben vagy az interneten. A budapesti alkotás kitűnően illeszkedik a sorba, és remélem, hasonlóan népszerű lesz a közönség körében is. Hatalmas erő rejlik ezekben a szobrokban. Hiszek benne, hogy a köztéri művészet megváltoztathatja a világot. A művészet jövője az utcán van.

Szerző: Szakszon Réka
Fotó: Posztós János

A bejegyzés trackback címe:

https://cafebudapestfest.blog.hu/api/trackback/id/tr1312933095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.