Vérpezsdítő kubai hangulatra vágysz? Ismerd meg Marialy Pachecót!

Annyira kubai, hogy még Bach zenéjét is képes temperamentumossá tenni, a Bösendorfer a lábai előtt hever, és 35 éves korára elérte, hogy azokkal zenéljen együtt, akikért néhány évvel korábban csak rajongott. 10 érvünk is van arra, miért érdemes megismerni a kubai jazz-zongoristát, Marialy Pachecót.


1. A legtehetségesebb fiatal zongorista

Csupán 18 éves volt, amikor Chucho Valdés, a nyolcszoros Grammy-díjas zongorista egy verseny végén minden túlzást mellőzve a „legtehetségesebb fiatal zongoristának” nevezte. Két évvel később pedig megjelent Marialy első albuma Bendiciones (Áldások) címmel, meg is mutatjuk a címadó darabot:

2. Az első nő, aki megnyerte a Montreux-i Jazzfesztivál zongoraversenyét

Ugyan imádja Kubát, a szakmai fejlődés reményében úgy döntött, hogy 30 évesen Németországba költözik. Ezt követően indult a Montreux-i Jazzfesztivál zongoraversenyén, amit meg is nyert – ezzel pedig ő lett a fesztivál történetének első női győztese. 

3. NOT all that jazz

Bár jazz-zenészként definiálják, Marialy maga rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a latin gyökerek mennyire fontosak a zenéjében is. A latin, ezen belül is a kubai folk és a helyi jazztradíciók alakítják muzsikáját, a kritikusok szerint pedig pont ez teszi őt igazán egyedivé. Dinamikus játékának köszönhetően még a legminimalisztikusabb szólókat is elképesztően izgalmas tartományokba tudja helyezni. Mutatjuk is, mennyire:

4. Imádja Kubát

“Mi, emigrált kubaiak sosem hagyjuk el valójában az országunkat. Cipeljük magunkkal az egész szigetet egy életen át. Kuba nem csupán egy kultúra vagy egy ország, Kuba a létezés egy sajátos formája.” Marialy Pacheco szinten minden megszólalása nagyon mély hazaszeretetéről árulkodik, nem véletlen, hogy a híres német fotográfus, Dirk Gebhardt őt kérte fel Kubáról szóló fotóriportjának előszavához is. A Cuba - 90 anos Fidel című album a kubai lét egyik leghitelesebb és legszebb lenyomata.

cuba_90_anos_fidel_c_dirk_gebhardt.jpg

 Fotó: Dirk Gebhart

5. Bösendorfer nagykövet

2013-ban a Bösendorfer zongora megalkotásának 185. évfordulóján Marialy Pacheco is fellépett a bécsi Musikvereinban. A játék olyannyira jól sikerült, hogy egy évvel később Marialyt hivatalos Bösendorfer-művésszé kiáltották ki. Amellett, hogy ez a titulus valóban csak a legnagyobb zongoristákat illeti meg, Marialy volt az első nő, aki jazz-zongoristaként kapta meg ezt a címet.

marialy_pacheco_c_bosendorfer_official.jpg

Fotó: Bösendorfer official

 6. Hihetetlenül közvetlen

Amellett, hogy nagyszerű művész, az interjúkon és a koncertjein is rendre kiderül, milyen magával ragadó, sugárzó személyiség. Egyik kedvencünk például ez a videó, ahol elárulja, hogy a koncertek végén egy puszival köszöni meg a zongorának a lehetőséget, hogy rajta játszhatott.

7. Imád duettezni

Szólistaként ismert leginkább, ám elmondása szerint az igazi örömöt mégis az jelenti számára, ha másokkal együtt zenélhet. Tavaly jelent meg Duets című albuma, amelyen többek között Omar Sosa, Hamilton de Holanda, Miguel Zenón, Max Mutzke, Rhani Krija és Joo Kraus közreműködésével hallható.

8. A klasszikus is közel áll hozzá

A klasszikus zene gyermekkora óta része az életének, komolyzenészként mégis csak 2014-ben debütált a közönség előtt: Ausztráliában a Queensland Symphony Orchestra vendégeként Bach g-moll zongoraversenyét játszotta el átütő sikerrel. Túl gyakran azóta sem ad klasszikus zenei koncertet, de ha mégis, az ilyen:

9. Extravagancia és temperamentum

Van, hogy egy hatalmas kalappal, és van, hogy félmeztelen fotókkal borzolja a kedélyeket, de lássuk be, szinte minden jól áll neki. Temperamentumát és szenvedélyes eltökéltségét azonban elsősorban nem külsejében, hanem személyiségében érhetjük tetten. Erre tökéletes példa, hogy amikor Németországból Ausztráliába költözött, fél éven át nem lépett fel, így felkérések híján hat hónapon keresztül nem csinált mást, mint egész álló nap odaadóan és fáradhatatlanul gyakorolt, hogy jobb és jobb legyen. A montreux-i zongoraversenyre pedig olyan intenzíven és hevesen készült, hogy megsérült, és az utolsó időszakban fájó, sínbe tett, bekötött kézzel kellett zongoráznia.              

10. Budapestre jön

A legjobb részt pedig a végére hagytuk: Marialy Pachecót hamarosan Budapesten köszönthetjük, október 19-én a BMC Opus Jazz Clubjában lép fel. Nemcsak Kubát varázsolja majd nekünk a színpadra, hanem temperamentumos jazz-zenéjével kicsit a nyár emlékét is megidézi.

Addig is: fiesta!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cafebudapestfest.blog.hu/api/trackback/id/tr514121249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.