12 izgalmas tény a The King’s Singersről

Két Grammy- és egy Emmy-díj, 2000 előadott dal és 50 év: a legendás The King’s Singers brit a cappella énekegyüttes idén ünnepli fennállásának fél évszázados jubileumát. Cikkünkből kiderül, hogyan kezdődött a hihetetlen sikertörténet, de az is, hogy a hat jelenlegi, zavarba ejtően tehetséges és sármos énekes hogyan próbál, és melyik tag kezdte meglepő módon jogászként a pályafutását.

Bár fél évszázad telt el a The King’s Singers megalakulása óta, egy biztos: a jelenlegi tagokat is ugyanaz a lelkesedés hajtja, mint ami világhírűvé tette az énekegyüttest. A Royal Albert Halltól a Sydney-i Operán át a New York-i Carnegie Hallig mindenütt telt ház várja őket, mert bármihez is nyúlnak – reneszánsz madrigálhoz vagy kortárs zenéhez –, biztosan lesz benne valami virtuóz csavar, amit egy életre megjegyzünk. Utánajártunk az izgalmas részleteknek.

Így kezdődött

A The King’s Singers 1968-ban alakult, és változó tagokkal a mai napig a világ egyik legismertebb énekegyüttese. Történetük a cambridge-i King’s College már-már kimondhatatlan hosszúságú névre keresztelt Schola Cantorum Pro Musica Profana in Cantabridgiense kórusával kezdődött. 1965-ben felvett hanganyaguk felkeltette a híres karmester, Sir Neville Marriner figyelmét, aki 1966 augusztusában vendégként meghívta őket egy koncertjére. Több előadást követően végül 1968. május 1-jén, Marriner egyik londoni koncertjén debütáltak The King’s Singers néven. Eddig összesen 26 énekes fordult meg a csapatban – beleértve a kezdő hatost is.

the_king_s_singers_1968.jpgForrás: kingssingers.com

Nem csak a King’s College hallgatói lehetnek tagok

Bár az együttes számára a kezdetek óta fontosak a gyökerei, korántsem csak cambridge-i diákok csatlakozhatnak hozzájuk. Mindenkinek megvan az esélye, aki ismeri az angol kórushagyományt, ambiciózus, jól kijön a többiekkel, és persze kivételes hangi adottságokkal rendelkezik.

Évente akár 130 koncertet is adnak

A King’s Singers tagjának lenni egyértelműen főállás, hiszen egy szezonban 120-130 koncertet adnak, és évente összesen 7 hónapot vannak távol az otthonuktól. Minden esztendőben legalább egy albumot vesznek fel, a rengeteg rádió- és tévéfelvétel mellett pedig workshopokat is tartanak. 

 Már gyerekkoruktól erre készültek

Az együttes szinte valamennyi jelenlegi tagja már gyerekkorában elkezdett foglalkozni az énekléssel. Timothy Wayne-Wright kontratenor, aki 2009 óta erősíti a King’s Singerst, például már 6 évesen a chelmsfordi katedrális fiúkórusában énekelt. Az angol–japán származású tenor, Julian Gregory pedig – ő 2014-ben csatlakozott a csapathoz – szintén 6 évesen indult el ezen az úton a leicesteri katedrális kórusában, ahol az édesapja karvezető és orgonista volt.

the_king_s_singers_c_marco_borggreve.jpegThe King's Singers (Fotó © Marco Borggreve)

Több száz mű pár hónap alatt

Ahogy a szemtelenül fiatal, mindössze 25 éves Patrick Dunachie kontratenor elmeséli, kimerítő meghallgatások után választották be 2016 januárjában a csapatba, majd szeptemberi kezdéséig hónapokat töltött azzal, hogy megtanulja az együttes több száz műből álló repertoárját.

pat_d_c_marco_borggreve.jpegPatrick Dunachie (Fotó © Marco Borggreve) 

Közönségből az együttesbe

Christopher Bruerton bariton, aki 2012 óta része a csapatnak, Új-Zélandról érkezett. 15 év éneklés után 2010-ben költözött Angliába – többek közt azért, hogy profi énekes legyen, és nem utolsósorban azért, hogy közelebb lehessen brit barátnőjéhez. Bevallása szerint a King’s Singers 40 éves jubileumi turnéján ott ült a közönség soraiban, ezért is hihetetlen számára, hogy most, az 50. évfordulón már az együttes tagjaként lehet részese az ünneplésnek.

chris_b_c_marco_borggreve.jpegChristopher Bruerton (Fotó © Marco Borggreve) 

Az exjogász

Christopher Gabbitas bariton úgy emlegeti magát, mint a King’s Singers egyetlen túlélőjét a 40. évfordulót ünneplő turné óta, hiszen ő az egyetlen, aki azóta is az együttes tagja. Érdekes adalék, hogy mielőtt 2004-ben beválasztották az együttesbe, jogászként dolgozott Londonban. 1500 koncerttel később pedig már nemcsak rengeteg tapasztalattal gazdagabb, de azóta megnősült, és három gyönyörű lánya született.

chris_g_c_marco_borggreve.jpgChristopher Gabbitas (Fotó © Marco Borggreve) 

A férfi, aki nem tud nemet mondani

Jonathan Howard basszus 2010 óta énekel a King’s Singersben, és igazi maximalista. Bevallása szerint mindig több tárgyat vett fel a tanulmányai során és több hangszeren játszott, mint amennyi tartható, és mindig sokkal több programja volt, mint amennyi egy normál napirendbe belefér. „Még most is csapnivalóban rossz vagyok abban, ha nemet kell mondani” – vallja, és ennek köszönhetően alig van szabad estéje. Folyamatosan gondolkodik és tervez, hogyan lehetne még teljesebb élményt nyújtani, még inkább átadni a zene örömét. Fun fact: Jonathan szenvedélyesen gyűjti a bőröndöket, cipőket és napszemüvegeket.

johnny_h_c_marco_borggreve.jpegJonathan Howard (Fotó © Marco Borggreve) 

A próbáikon sokszor több a beszéd, mint az ének

Ahogy Jonathan Howard egy interjúban elmesélte, a rengeteg koncert miatt mindenkinek megvan a maga trükkje, hogy hogyan tartja formában a hangját. Azok, akik néha beülnek a próbáikra, mindig megdöbbennek, hogy ilyenkor milyen keveset énekelnek, és milyen sokat beszélnek. „Mivel a King’s Singersnek nincs frontembere – egyenrangú partnerek vagyunk –, mindenki véleményét meghallgatjuk az adott darabbal kapcsolatban, aztán megpróbáljuk megtalálni a legjobb opciót. Jó sok időbe telik, de elengedhetetlen.”

 Minden ország közönsége számára más programmal készülnek

Howard azt is elárulta, hogy minden országban teljesen más programmal készülnek. Ugyanis amellett, hogy sokféle kultúra dalait találjuk meg a repertoárjukon, azt tapasztalják, hogy a különböző országok közönsége más-más módon reagál a zenére. „Eltart egy ideig, amíg megértesz egy országot, és rájössz, hogy mi illene legjobban a koncerthez. A program összeállításakor a legfontosabb dolog, hogy kitaláljuk, milyen érzéseket szeretnénk kelteni a hallgatóságban egy-egy ponton.” A sorrend összeállításakor pedig azt tartják szem előtt, hogy ez az érzelmi utazás a fokozásnak és dinamikának köszönhetően valóban felejthetetlen legyen. Persze a humor sem hiányozhat, amit például ez a videó is bizonyít:

A Müpa-beli koncertre is igazi csemegéket tartogatnak

Az, hogy a King’s Singers repertoárja a klasszikus zenétől a könnyűzenéig számtalan darabot ölel fel (50 év alatt körülbelül 2000 művet adtak elő), és október 21-i koncertjükre kifejezetten a magyar közönségnek állítják össze a műsort, csak még izgalmasabbá teszi budapesti fellépésüket. Jó hír, hogy Ligeti György és Szőllősy András után most Gyöngyösi Levente ír számukra új darabot, amit a CAFe Budapest közönsége hallhat elsőként. Több újdonság is elhangzik a koncerten, köztük Bob Chilcott új műve, aki 1985 és 1997 között maga is az együttes tenoristája volt, illetve a mindössze 21 éves Toby Hession darabja, akit a brit zeneszerzés egyik legnagyobb reménységének tartanak. 

Két tagot most láthatunk utoljára a csapatban

Az együttesben egyszerre általában egy tag cserélődik. Eddig csak 1993-ban fordult elő, hogy két tag vált ki egy időben, idén pedig ismét ketten hagyják el a csapatot. Timothy Wayne-Wright kontratenor és Christopher Gabbitas bariton fontos részei a jelenlegi hangzásnak, ezért is érdemes mindenképpen ott lenni októberi koncertjükön, hiszen a budapesti közönség ebben a felállásban a GOLD turné keretében láthatja utoljára őket. 2019 januárjától a 28 éves kontratenor, Edward Button és a 31 éves basszbariton, Nick Ashby csatlakozik az együtteshez.

Addig is pillantsunk bele, milyen, amikor úton vannak!

A bejegyzés trackback címe:

https://cafebudapestfest.blog.hu/api/trackback/id/tr5614157379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.