KAPSZULAINTERJÚ 2. - Feledi János: El Kazovszkij, Queen és a természet illata

Ha CAFe Budapest, akkor kortárs művészet, ha kortárs művészet, akkor valami izgalmas, aktuális, mai. Kapszulainterjúinkban arra kértük a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze nekünk egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit itt és most fontosnak éreznek, és szívesen megőriznének a jövő számára. Ezúttal Feledi János táncművész, koreográfus, a Közép-Európa Táncszínház frissen megválasztott művészeti vezetője mesélt nekünk, aki a CAFe Budapest keretében ősbemutatóra készül: Szentpáli Roland Orfeusz-balettjére a Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyének részeként készít koreográfiát.

feledi_janos_c_szigeti_laszlo.jpg

Forrásfelediproject.com

Melyik kortárs képzőművészeti alkotás kerüljön az időkapszulába, és miért?

EL KAZOVSZKIJ, mindenféleképpen! Csupa nagybetűvel! Rettentően impulzív és elgondolkodtató alkotó, élete és a mitikus univerzum szorosan áthatják egymást. A Dzsan-panoptikumban a színpadi teret, a mozgást, a szöveget és a zenét kapcsolja össze a hagyományos festői és szobrászi szemlélettel. A mozdulatlan vagy aktív eleven testeket építészeti és szobrászati elemekkel veszi körül. Nagy hatással volt rám a Magyar Nemzeti Galériában összeállított nagyszabású kiállítás, így mindenképp tőle választanék művet. 

el_kazovszkij_dzsan-panoptikum.jpg

Dzsan-panoptikum XXXVI. avagy Arkheszilaosz álma XVI. - Merlin Színház

Melyik kortárs zeneműnek kell mindenképp helyet kapnia a kapszulában?

Nehéz, mert több zenemű is van, ami számomra fontos, és nagy hatással volt rám és munkásságomra. Inkább zeneszerzőket említenék meg, így fontos számomra Arvo Pärt, Ólafur Arnalds, Ligeti György, Philip Glass, Max Richter, Trentemøller.

Ha egy – de csak egyetlenegy – könnyűzenei album / pop- vagy rocklemez kerülhetne az időkapszulába, melyik legyen az?

Egyértelműen a Queen: Greatest Hits 1-2!

Melyik kortárs irodalmi alkotást választanád, és miért?

Hú, nem könnyű egyet kiválasztani, ezért többet is mondok. Az egyik ilyen Spiró György Kvartett című műve. 1981-es születésű vagyok, így élénken él bennem a rendszerváltás időszaka, már amennyire vidéken, gyerekként ezt meg lehetett élni: a mű nagyon erős társadalmi mondanivalója a rendszerváltás utáni Magyarországról, hogy a csaknem harminc évvel ezelőtti társadalmi problémák és anomáliák nemhogy ma is igazak, de fel is erősödtek. A másik Gerlóczy Mártontól A csemegepultos naplója, mert magáról az életről és a „csak úgy létezésről” szól, szellemesen. Végül Christopher Isherwood Single Manjét mondanám, amiben nagyon finoman és érzékien jeleníti meg egy reményvesztett férfi és fiú növendéke szerelmi közeledését a 60-as években. Remény, hit, újrakezdés, de az élet közbeszól. Másik meghatározó műve az Isten veled, Berlin, amiből a világhírű Kabaré című musical is készült. 

Ha meg lehetne őrizni egyetlen illatot az utókornak, minek az illata legyen?

Egyetlen illat is meghatározó emlékeket hozhat elő, így nagyon nehéz egyetlenegyet megnevezni. Talán a természet, a fák, erdők, virágok illatát őrizném meg, mert egyrészt a frissességet, szabadságot szimbolizálják számomra, és a természet ereje semmivel sem hasonlítható össze. Másrészt sajnos egyre kevesebb zöld terület marad az emberiségnek. 

Ha csak egy filmet tehetnénk az időkapszulába, melyik legyen az?

Nagyon sok meghatározó film volt az életemben, de ha egyet kell mondani, akkor Az órák, mert pályám során is nagy jelentőséggel bírt. Hasonlóan fontos film még számomra a Single Man, Az élet szép vagy a Schindler listája.  

tom_ford_a_single_man.jpg

Tom Ford: A Single Man

Mi lenne az a három hétköznapi, akár személyes tárgy, amit betennél az időkapszulába?

Igazából nem kötődöm annyira a tárgyakhoz. Írhatnék sok dolgot, de 20 év múlva, ha nem lennének, akkor is meg tudnék lenni nélkülük. Talán fotók, emlékek a családomról, barátokról, magamról…

Az időkapszula része egy aktuális szelfi is:

feledi_ja_nos.jpg

Mit üzennél, milyen tanácsot adnál jövőbeli, 20 évvel idősebb önmagadnak?

Hogy legyek türelmesebb, megfontoltabb, tudjak csendben maradni. Ezt már sokszor alkalmazom, fejlődöm ebben is… Vannak helyzetek, amikor nem kell megszólalni, csak élvezni a pillanatot.

Ha az emberek 10 év múlva visszagondolnak a CAFe Budapest keretében látható előadásodra, mi legyen az a 3 szó, ami szeretnéd, ha eszükbe jutna?

Minőségi, izgalmas, katartikus.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cafebudapestfest.blog.hu/api/trackback/id/tr5314178567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.