14 ritkán látott fotó a 100 éve született Leonard Bernsteinről

2018. augusztus 25-én épp 100 éve annak, hogy megszületett Leonard Bernstein, az Ember, Aki Megalkotta A Modern Klasszikus Zenét. Az elsőre talán túlzásnak tűnő kijelentés egyáltalán nem áll messze a valóságtól: Bernstein volt az, aki a klasszikus és modern zenét olyan sikeresen vegyítette, hogy műveit a jazz és a musical rajongói ugyanúgy imádják, mint a komolyzene legkritikusabb szerelmesei. Zeneszerző, karmester, tanár és humanitárius volt, aki mindennél jobban szerette volna átadni a zene szeretetét minél több embernek. „Számomra két dolog fontos: hogy az előadásokon a darabok lelkét, atmoszféráját igyekezzem megragadni; és hogy tanítsak, magyarázzak. Talán sokkal inkább tanár vagyok, mint bármi más. Mindaz, amit teszek: kísérlet, hogy érzéseimet, gondolataimat a zenéről másokkal közöljem. Ennek az »átadásnak« mindig szükségét érzem” – mondta egyszer, a mi dolgunk pedig, hogy őrizzük és átadjuk a többi generációnak azt, amit a Maestro létrehozott. Most éppen 14 ritkán látott fotóval, októberben pedig egy Candideés két Trouble in Tahiti-előadással. Nézzük csak! 

Bernstein gyerekkoráról nem maradt fenn túl sok fotó: ezen az 1921-ben készült képen szüleivel látható az akkor csupán 3 éves – így becézték – Lenny.

lb_1_1_2.pngFotó: Library of Congress, Music Division; ismeretlen fotós

Első zongoráját Clara nagynénjétől kapta tízévesen, majd 1934-ben, 16 évesen adta első zongorakoncertjét, amelyen Grieg zongoraversenyét játszotta.

lb_2.jpg

Az első fotó, melyen Bernstein karmesterként szerepel, egy táborban készült, ahol nevelőként dolgozott, és nyári munkaként a tábori zenekart vezette. 1937-et írunk.

lb_3.jpg

Fotó: Library of Congress, Music Division; ismeretlen fotós

1939-ben szerezte meg diplomáját a Harvard zenetudományi szakán. Hát persze, hogy summa cum laude minősítéssel.

lb_4.jpg

Egy évvel később túl is volt első szimfonikus zenekari vezényletén az újonnan nyílt Berkshire Music Centerben. Az ifjú karmester lámpalázát fokozhatta, hogy a közönség soraiban ült a vezényelt mű szerzője is, Randall Thompson.

lb_5.jpg

Fiatalos karmesteri vehemenciáját és túlfűtöttségét mindvégig megtartotta – barátai és munkatársai visszaemlékezései szerint azért is szerettek vele annyian együtt dolgozni, mert páratlan temperamentumú ember volt.

lb_6.jpeg

Fotó: Getty Images

Ritka pillanatok egyike – a megfáradt Maestro egy koncert után 1990-ben.

lb_7.jpg

Fotó: Ken Heyman

Mindeközben pedig zajlott az élet: 1951-ben feleségül vette Felicia Cohn Montealegre chilei színésznőt. A lenti fotó kettőjükről készült a Candide bemutatója előtti próbán.

lb_8.jpg

A házaspárnak három gyermeke született: Jamie, Alexander és Nina.

lb_9.jpg

Fotó: Library of Congress, Music Division; ismeretlen fotós

Bernstein barátságos stílusával és nyitottságával Amerika egyik legfontosabb ikonjává vált. Szenvedélyes dohányos hírében állt, szinte alig találunk róla képet, ahol ne tartana egy cigarettát a kezében. Ezt a fotót például még a Reklámőrültek Don Drapere is megirigyelné:

lb_10.jpeg

Fotó: Getty Images

Bár mondjuk e fotó láttán sem feltétlenül egy karmester jut az eszünkbe:

lb_11.jpeg

Fotó: Getty Images

Bárhogy is legyen, fiatalon zongorajáték közben:

lb_12jpg.jpg

Fotó: Library of Congress, Music Division; ismeretlen fotós

Pimaszul kötekedően:

lb_13.jpeg

Fotó: Getty Images

Vagy 67 évesen, fáradtan egy hosszú Brahms-koncert után:

lb_14.jpg

Fotó: Steve J. Sherman

Imádjuk, mert ő Leonard Bernstein, az ikon. Köszönünk mindent, Lenny!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cafebudapestfest.blog.hu/api/trackback/id/tr5014201013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.