6 letehetetlen könyv napsütéses hétvégékre

Árnyékban ringó függőágy, vízpart vagy épp egy csendes terasz, a forró nyár utolsó és a közeledő ősz első napsugarai – mi hiányozhat még a boldogsághoz? Egy-egy jó könyv, amelybe igazi élvezet belemerülni. Ilyeneket ajánlunk most, már gőzerővel a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra készülve.  

Hangolódjunk az őszi Margóra

A könyvmolyok legnagyobb ünnepén, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron októberben ismét izgalmas programokkal és különleges újdonságokkal vethetjük bele magunkat az irodalomba. Már biztos, hogy a következő szerzők új kötettel jelentkeznek majd, de addig sem kell türelmetlenkedni, hiszen korábbi írásaikkal kiválóan megfűszerezhetjük a ráérős hétvégéket.

Háy János: Otthonunk könyve

Az ízig-vérig Háy-rajongóknak nem kell elvonási tünetekkel küzdeniük őszig, hiszen az új könyv megjelenéséig sok-sok izgalmas történet közül lehet válogatni. Ilyen a tavaly megjelent Otthonunk könyve, amelyben egy kicsit mindannyian benne vagyunk: megszületünk és felnövünk, benne vagyunk gyerekek, kamaszok, apák és anyák, szeretők és szeretettek. Nekünk fáj, és mi örülünk benne, hiszen ez a mi otthonunk könyve – minderről pedig Háy János összetéveszthetetlen stílusban mesél. 

hay_janos_otthonunk_konyve_simon_marton_polarodiok_3.jpg

Simon Márton: Polaroidok

Nehéz eldönteni, hogy Simon Márton a slam poetry vagy a kortárs költészet rajongói számára fontosabb, hiszen mindkét műfajban aktív és elképesztően sikeres. Mielőtt belelapoznánk Rókák esküvője című új verseskötetébe, érdemes felidézni a korábbiakat is. Például a Polaroidok című könyvét, mely megjelenését követően szinte rögtön az eladási listák élére ugrott, ami, valljuk be, ritkán esik meg verseskötettel. A Polaroidok a nagyvárosi szorongás szótára, melyben Simon Márton szélesvásznú történeteket mesél el néhány szóban vagy egy-egy mondatban, a félig kihunyt fényreklámok tömörségével.   

Goethe: Faust

Akárhányszor olvassa újra az ember Goethe klasszikusát, mindig újabb és újabb rétegei tárulnak fel előtte. Az író maga is elismerte, hogy sok mindent „beletitkolt” ebbe a merev műfaji szabályok közé nem kényszeríthető alkotásba. A Faust titkai pedig sokfélék: a természet titkai, az ember titkai, a társadalom titkai, illetve Goethe személyes titkai is. Ez a mű szolgál a Faust 1 & 2 című előadás alapjául is, amely úgy jeleníti meg Goethe drámáját, hogy azt a néző a mindennapi valóság részeként élje meg. A német–magyar darab München legnagyobb független társulatával, a PATHOS München színházzal koprodukcióban született, és október 16-án tekinthető meg a Három Hollóban. goethe_faust_i_1808.JPG

Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

A költő nemrég megjelent kötete egy különleges apanapló, amely egy fiatalember apává válásának pillanatképeit sorakoztatja fel. A humoros írásokból nyomon követhetjük, hogyan lettek Misivel, Jancsival és Bénivel családdá, és azt is végigkísérhetjük, ahogy egymás megismerése mellett felfedezték a mindannyiunkat összekötő anyanyelvet, annak minden szépségével és furcsaságával. További jó hír, hogy a kötetre rímelve október 7-én Aki szépen tubáskodik címmel mutat be összművészeti estet Varró Dániel a Szeged Trombone Ensemble, valamint a STUDIO 5 közreműködésével. A költészettel átitatott zenés ősbemutatón a felhangzó darabok között Varró Dániel olvassa fel a verseit.

varro_daniel_aki_szepen_butaskodik_pachmann_peter_misu_haboruja.jpg

Pachmann Péter: Misu háborúja 

Pachmann Péter meglepő fordulatokban bővelkedő regénye a délszláv háború idejére, egy furcsa világba kalauzol minket. Ugyanakkor mégsem a háború, hanem az igaz és őszinte szeretet fonala szövi át a történetet, melynek egy anya és fia a főszereplői. Az író még pályafutása kezdetén, haditudósítóként találkozott a háború borzalmaival, ott látta meg egy gyermek tekintetében Misut is, és rögtön tudta, hogy egyszer megírja ennek a kisfiúnak a történetét. A néhány hónapja megjelent regény azonnal nagy siker lett, októberben pedig a színpadi változatát is megismerheti a közönség. A darab az édesanya perspektívájából tárja elénk az önfeláldozás, a morális határok szétfeszítésének dilemmáját. Mindezt úgy, hogy az író férfiként kutatja a női lélek legmélyének titkait.

100 szóban Budapest 

Napjaink egyik legüdítőbb irodalmi projektjében 2014 óta maguk a városlakók mesélnek Budapestről, méghozzá 100 szóban. A néhol keserédes, néhol szórakoztató történetek – amelyek mindenki számára ismert helyszíneken elevenednek meg – bárkivel megeshetnek vagy meg is estek már, épp ebben rejlik a bájuk. A tavalyi legjobb 100 művet itt találjátok, de csak óvatosan lapozgassátok, mert ha az ember a fővárostól távol olvassa a történeteket, elképzelhető, hogy hirtelen ellenállhatatlan vágyat érez majd arra, hogy azonnal visszatérjen Budapestre, ahol egyébként október 5-én az idei legjobb történetből nyílik majd kiállítás.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cafebudapestfest.blog.hu/api/trackback/id/tr5714214955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.