Íz/élmény – Gasztrokalandok a CAFe Budapesten

Gasztronómia? Kultúra? Gasztrokultúra! Nem kérdés, hogy az ínyencségek a színpadon és a tányéron is garantálják a sikert, ahogy az sem, hogy tökéletes tálalásban a kortárs művészet nemcsak fogyasztható, de kifejezetten addiktív is. Így nem meglepő, hogy Wossala Rozina isteni menüvel vette le a lábukról a CAFe-sajtótájékoztató résztvevőit az Instantban, vagy hogy a most 20 éves kultikus hely, a Trafó is közös főzés keretében avatta be az újságírókat például a Peeping Tom-előadás kulisszatitkaiba, a Budapest Ritmo csapata pedig a Szimpla Háztájiban mesélt a programokról. A CAFe Budapest fesztiválprogramja három igazi csemegével készül a gasztrorajongóknak!

180905_cafe_sajtotajekoztato_018_c_posztos_janos_cafe_budapest.jpg

Fotó: Posztós János

Mutatjuk is, hogy mi mindenbe lesz érdemes belekóstolniuk azoknak, akik szeretnék összekötni a kulturális és gasztronómiai élvezeteket.

Békebeli brunch Wossala Rozinával

A Konyhafőnök című műsorban országos ismertséget szerző Wossala Rozina ma az egyik legnépszerűbb hazai séf, aki többek közt a Bestia étterem és a Kishusom háziasszonyaként alkot maradandót. Biztosak lehetünk benne, hogy október 14-én, a Dante XXI. projekt keretében megrendezett békebeli brunchon is különleges fogásokkal rukkol elő. Már a helyszín is rendhagyó: Szőke Gábor Miklós, hazánk egyik legsikeresebb kortárs művésze a Csepel Művekben található stúdiójába invitál minket. Szőkét egyébként leginkább monumentális köztéri állatszobrairól ismerhetjük, de festményeket is készít, emellett bútorokat és belső tereket tervez magánmitológiája, a Dante Birodalom jegyében. Az izgalmas, délutánba nyúló brunch Budapest aranykorát idézi monarchiabeli fogásokkal, de megismerkedhetünk a Csepel Művek egykori alapítója, Weiss Manfréd étkezési szokásaival is. Sőt, akik korhű öltözékben érkeznek, egy Szőke Gábor Miklós által tervezett különleges ajándékkal lesznek gazdagabbak.

cafe_1810114_dante_xxi_wossala_rozina.jpg

Fény, árnyék és Budapest: árnyékszínház, gasztrokaland és városi séta egyben

A külföldi, illetve az angolul beszélő vendégek sem maradnak ínyencségek nélkül a fesztiválon, hiszen október 18-án Light & Shade – The Story of Budapest címmel kuriózumnak számító előadás várja őket a TRIP Hajón. Úgy is mondhatjuk, hogy három legyet üthetnek egy csapásra, ugyanis az esemény árnyékszínház, gasztrokaland és városi séta egyben. Kirajzolódik Magyarország fővárosának örök kettőssége: a különleges atmoszférájú árnyékszínházi előadás szó szerint megvilágítja, miért alapítottak itt helyőrséget már a rómaiak, miért népesült be újra és újra, hogy később főváros – Európa hatodik legnagyobb lélekszámú fővárosa – legyen. A bemutatót gasztrokaland teszi még izgalmasabbá, hogy a különleges ízeken át újabb kettős impressziókat kapjunk: édeset és sósat, régit és újragondoltat.

cafe_budapest_light_and_shade.jpg

Common Jam – Ökotudatos gasztrokiállítás

Gondolkodtál már azon, mi lesz a sorsa az útszéli, elhagyott gyümölcsfák termésének? Hogy beteljesíthetik-e küldetésüket, vagy magányosan hullanak le, és senki sem hasznosítja őket? Egy nőkből álló alkotóközösség nagyon is figyel erre, ezért a 2B Galériában festményeket, installációkat, grafikákat, textil- és üvegmunkákat bemutató kiállításuk ideje alatt – október 8. és 30. között – csoportot szerveznek, hogy Pest környéki fákról szüreteljenek. Ezzel a mások által nem hasznosított termény értékességére, a fák megbecsülésére és az ökológiai tudatosság fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A programra az teszi fel a koronát, hogy minden évben új területeket járnak be, új fákat fedeznek fel, majd a 2B Galéria terében a begyűjtött termésből a kiállítás látogatóival együtt lekvárt készítenek. Sőt, a program záróeseménye egyfajta cserepiac lesz: a Ráday utca arra sétáló közönsége nemcsak elviheti a megmaradt gyümölcsöt, de a dzsemért cserébe hozhat is másfajta élelmiszert, amit a művészek jótékony célra, rászorulóknak ajánlanak fel.

cafe_budapest_181008_common_jam.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cafebudapestfest.blog.hu/api/trackback/id/tr4514260121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.