KAPSZULAINTERJÚ 15. - VÁRJON DÉNES: ROTHKO, WOODY ALLEN ÉS PRESSER GÁBOR

Ha CAFe Budapest, akkor kortárs művészet, ha kortárs művészet, akkor valami izgalmas, aktuális, mai, jelen idejű. Kapszulainterjúinkban arra kérjük a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze nekünk egy különleges virtuális időkapszulát és pakolják bele mindazt, amit itt, most, ma fontosnak gondolnak, és szívesen megőriznének a jövő számára. Ez alkalommal világszerte ismert és elismert zongoraművészünk, a fesztiválon október 15-én színpadra lépő Várjon Dénes időkapszulájába nyerhetünk bepillantást.

181015_varjon_denes_c_borocz_balazs_web.jpg

Melyik kortárs képzőművészeti alkotás kerüljön az időkapszulába, és miért?
Mark Rothko valamelyik festményét választanám. Hihetetlen színvilága mély érzelmeket mozdít meg bennem. A közelmúltban játszottam is egy művet, Richard Dubugnon svájci születésű zeneszerző Colorfields című hegedűre és zongorára írt darabját, melyet Rothko festményei inspiráltak. 

mark_rothko_no_5_1950.jpg

Mark Rothko No.5/No.22. (1950)

Melyik kortárs zeneműnek kell mindenképp helyet kapnia a kapszulában?
Itt muszáj két művet is említenem: Kurtág György Bornemisza Péter mondásait és Heinz Holliger Romancendres című művét. A Romancendres egy csellóra és zongorára írt alkotás, mely azokról a Schumann cselló-zongora románcokról szól, melyeket Clara – Brahms egyetértésével – megsemmisített, tűzbe vetett. Holliger megrázó és hihetetlenül izgalmas művet komponált a tűzből “feléledt” románcokról, mely egyben egy hitvallás is Schumann zenéje felé.

Ha egy – de csak egyetlenegy – könnyűzenei album / pop- vagy rocklemez kerülhetne az időkapszulába, melyik legyen az?
A könnyűzene világában Presser Gábor zenéje a kedvencem, ezen belül is a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darab, melyet még a hetvenes években gyermekként láttam a Vígszínházban.

Melyik kortárs irodalmi alkotást választanád, és miért?
Dragomán György A fehér király című művét választanám. Rajongok Dragomán regényeiért. A könyv olvasásának első pillanatától kezdve teljesen bevonódtam a mű kíméletlenül őszinte, megrázó, mégis felemelő világába. Nagyon szeretem beszédszerű nyelvezetét, melyet nagyon zeneinek érzek.

Ha meg lehetne őrizni egyetlen illatot az utókornak, minek az illata legyen?
Jázmin

Ha csak egy filmet tehetnénk az időkapszulába, melyik legyen az?
A humorra nagyon nagy szükség van, ezért egy Woody Allen filmet választanék, talán a Rómának szeretettel címűt. Számomra tökéletes kikapcsolódást jelentett.

Mi lenne az a három hétköznapi, akár személyes tárgy, amit betennél az időkapszulába?
Nem különösebben kötődöm a tárgyakhoz, de három számomra nagyon fontosat tudok említeni. Az első a kislányom, Liána első zoknija, annak is csak fél párja. Ez a  kabalám, minden koncertemen a zakóm zsebében van. Másodiknak említeném az órámat, amelyet még 1992-ben kaptam. Ez egy svájci IWC óra. Az Anda Géza verseny után az első versenydíj-koncertemet" Schaffhausenben adtam, ahol ez az óra volt a honorárium. A hátoldalára be van vésve: Internationale Musikfesttage Schaffhausen 1992. Régebben minden órámat elvesztettem, ez még mindig velem van. Végül, de nagyon nem utolsósorban egy CD-t említenék, melyen Kurtág György mondja el Bornemisza Péter mondásai című művének szövegét. Ezt tőle kaptam az 50-ik születésnapomra.

Az időkapszula része egy aktuális fotó is: 

varjon_denes.jpg

 

Mit üzennél, milyen tanácsot adnál jövőbeli, 20 évvel idősebb önmagadnak?
Egy idézetet küldenék Hermann Hesse Sziddhárta című művéből. ”Meghallotta a hangot, a saját szívéből szóló hangot(...).Így engedelmeskedni,nem külső parancsra, hanem saját lelkének hangjára hallgatni, ily módon készen lenni, ez a jó, ez a szükséges dolog, semmi más nem szükséges.”

Ha az emberek 10 év múlva visszagondolnak a CAFe Budapest keretében látható előadásodra, mi legyen az a 3 szó, ami szeretnéd, ha eszükbe jutna erről a projektről?
"Virág az ember”(Bornemisza-Kurtág)

A bejegyzés trackback címe:

https://cafebudapestfest.blog.hu/api/trackback/id/tr7314281213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.