Bekukkantottunk a FAMILIE FLÖZ maszkjai mögé – 10 ok, amiért látni kell a zseniális berlinieket

Bámulatos fizikai színház őrült maszkokkal, hihetetlen érzékenységgel és fantasztikusan fanyar humorral: a berlini székhelyű FAMILIE FLÖZ eddig a világ 40 országában vette le a lábáról a közönséget. 2016-ban Infinita című előadásuk volt a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik vendége, majd 2018-ban is láthattuk őket a Müpában. Most Dr. Nest című produkciójukkal térnek vissza Budapestre, és biztosak lehetünk benne, hogy ezúttal is alaposan megmozgatják a fantáziánkat.

Akik életet lehelnek a maszkokba
„A FAMILIE FLÖZ elvarázsol. Empátiával, szeretettel, eleganciával – és a képzelet ellenállhatatlan bájával” – írta róluk a Berliner Zeitung. Azonnal szembetűnő sajátosságuk, hogy színészeik egyfajta elidegenítő effektusként emberi fejet mintázó, egyszerre torz és szerethető, karikatúraszerű maszkokat viselve a bábművészet és a mozgásszínház közti határmezsgyén egyensúlyoznak – és szavak nélkül is magukkal ragadnak. Ritkán fordul elő, hogy a színészek igazi arcát is láthatjuk: 2014-es HAYDI! című előadásukban mutatták meg magukat először maszkok nélkül.

191004_familie_floz_michaelvogel.jpg

Fotó: FAMILIE FLÖZ © Michael Vogel

A különleges kollektíva
A FAMILIE FLÖZ egy berlini székhelyű nemzetközi színházi társulat, amely eredetileg az esseni Folkwang Művészeti Egyetem holdudvarából indult – alapítóik között találjuk Hajo Schülert, Markus Michalowskit és Michael Vogelt. Azóta a készülő produkciótól függően újabb és újabb közreműködőkkel bővül az alkotói gárda: igazán színes és nemzetközi kollektíva a „FLÖZ família”, benne színészek, zenészek, táncosok, rendezők, maszk-, fény-, díszlet- és jelmeztervezők összesen tíz országból. Sikerüket mutatja, hogy nemcsak a közönség, de a szakma is lenyűgözve követi a csapatot: 2005 óta minden évben megrendezik a Flöz Akadémiát Olaszországban, ahol fiatal színházi szakemberek tanulhatnak tőlük, számtalan díjjal ismerték el a társulat munkáját, 2013-ban pedig megnyitották saját stúdiójukat Berlinben.

Saját archetípusok és karakterek
Ahogy azt honlapjukon is felvázolják, a közös alkotói folyamat során minden produkciójukhoz archetipikus karaktereket álmodnak meg az improvizáció, a maszkok és az írás összjátékának eredményeként. Karaktereik köré saját darabokat szőnek, amelyek gyakran szétfeszítik a műfaji kereteket.

191004_familie_floez_infinita_simona_fossi.jpg

Fotó: FAMILIE FLÖZ © Simona Fossi

Mit is jelent a flöz?
A folyamatosan változó és megújuló társulat neve – amelyet a Familie Flöz kommt Über Tage című, egyik első közös darabjuk után kapott – egyúttal öndefiníció is. A bányászzsargonban ugyanis a „flöz” olyan talajréteget jelent, amely értékes nyersanyagokat rejt magában.

Nem riadnak meg az extrém helyszínektől
Különleges szemléletük időnként a helyszínválasztásban is megmutatkozik: 1996-ban az említett előadás premierjének egy bezárt bochumi szénbánya adott otthont – a német ipari terület, a Ruhrgebiet bányászai, illetve munkásosztálya előtti tisztelgésként. A sajtó és a közönség egyaránt imádta a produkciót, akárcsak az olasz Teatro della Tosséval közös előadásukat, a NAVIGAZIONI-t, amelyet 2001-ben egy teherszállító hajó belsejében mutattak be Genovában, majd a Földközi-tenger kikötőiben turnéztak vele.

Szavak nélkül is mindent értünk
Előadásaik a nyelvi akadályokon túllépve mindenki számára értelmezhetőek, hiszen szavak helyett az erőteljes arcvonásokkal rendelkező, kissé túlméretezett maszkokból, mozgásból és gesztusokból építkeznek. „Egy idő után a nézőnek teljesen természetessé válik a színészek némasága, és ráérez a saját szabadságára, hogy képzeletével szabadon értelmezheti a látványt”fogalmazott a prae.hu szerzője legutóbbi, 2018-as magyarországi vendégjátékuk, a Hotel Paradiso kapcsán.

191004_familie_floez_simona_fossi.jpg

Fotó: FAMILIE FLÖZ © Simona Fossi

A darab egyébként a társulat egyik legnépszerűbb produkciója, amely 2015-ben elnyerte az Edinburgh Festival Fringe SOLDOUT díját. És hogy miért is érdemes őket élőben megnézni, amikor október 4-én (és 5-én) a Müpába jönnek? Mert – ahogy arra kritikájában az említett szerző is rámutat – különös, magával ragadó és felejthetetlen világba csöppenhetünk majd. „Minden abszurditása és fekete humora mellett nem hiányzik belőle a finomabb szál, a költészet sem, karakterei pedig a különleges maszkokkal nyomot hagynak a néző vizuális emlékezetében.”

Határtalan nézői szabadság
„Nem tudatosan, de a közönség a testbeszéd szakértője. Valahol mélyen maradéktalanul értik a testet. A munkánk során nem használunk szöveget, és próbálunk minden jelenetet, pillanatot a mozgáson és testnyelven keresztül lecsupaszítani”nyilatkozta Hajo Schüler, a FAMILIE FLÖZ társalapítója és művészeti vezetője, aki emellett színészként, íróként és maszkkészítőként is tevékenykedik a társulatban.

Elmondása szerint az általuk alkalmazott maszkok merevsége a mozgáshoz hasonlóan provokálja a képzeletet. Mivel a maszk nem mozog, valami másnak kell: ez pedig a nézők fantáziája. „Valamilyen módon mindenki a saját történetét látja abban, amit csinálunk, mert nem tesszük egyértelművé szöveggel. Ettől sokkal intimebb az egész” – tette hozzá. Az alábbi felvételen a Hotel Paradiso egyik részlete látható – és magáért beszél.

Zene és fény
A FAMILIE FLÖZ sikeréhez nagyban hozzájárul a zene és a fény érzékeny és sokrétű alkalmazása, hiszen ezek segítik hozzá a nézőt a megfelelő értelmezéshez. 2006-ban bemutatott Infinita című előadásukban – amely 2016-ban a CAFe Budapest egyik szenzációja volt – például egy zongora és egy cselló élőben kíséri a történéseket, a zene pedig egybeolvad a mozdulatokkal. Hajo Schüler elmondása szerint a zene ebben az esetben nincs megírva, de nem is improvizáció – inkább akcióra adott reakcióként működik.

A jól megválasztott világítás is elengedhetetlen számukra, hiszen a maszkok másképp nem kelhetnének életre. Céljuk, hogy útközben elfelejtsük a maszkokat, és élő arcokat lássunk a helyükön. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy a varázslat tényleg megtörténik. Egy hazai kritikus így írt az Infinitáról: „Virtuózak, de nem hatódnak meg saját technikai tudásuktól, ennél sokkal többet akarnak, szavak nélkül […] megmutatva esendőségünket, de a bennünk lévő agressziót is, és azt, hogyan próbálunk a létezésünkhöz magunknak kiküzdeni egy kis teret.”

A humor elengedhetetlen
Ahogy azt a fenti jelenet is mutatja, a művészeti vezető és társulata a humort létfontosságúnak tartja, előadásaik enélkül nem működnének ilyen jól. „Az, hogy az emberek nevetnek, fontos mozzanat az előadás szempontjából, olyan gesztus a közönség részéről, amely közelebb hoz minket egymáshoz” – fogalmaz Hajo Schüler.

191004_familiefloez_valeria_tomasulo.jpg

Fotó: FAMILIE FLÖZ © Valeria Tomasulo

Dr. Nest októberben nálunk rendel
Szerencsére nem kell sokat várnia a hazai közönségnek, hogy a FLÖZ család újra ellátogasson hozzánk: egyik legfrissebb produkciójukat, a Dr. Nestet október 4-én és 5-én a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében láthatjuk a Müpa Fesztivál Színházában. A bizarr történetben ébrenlét és álom, betegség és egészség, racionalitás és abszurditás elmosódó határán mozgunk. Egy elmegyógyintézet különös titkaiba pillanthatunk be – vagy éppen a saját tudatunk mélyére látunk éppen?

A Badische Zeitung szerzője így méltatta az előadást: „A tragédiával, komikummal és melankóliával teli, hihetetlenül erőteljes atmoszférával rendelkező előadás nagy hatással van a közönségre: aki esetleg tapsiszonyban szenvedne, a végére minden bizonnyal meggyógyul, és csatlakozik majd a hosszú, elragadtatott tapshoz.” A rendezői székben ezúttal is a társalapító Hajo Schüler és Michael Vogel ült, és jól mutatja a csapat valóban családias és közösségi dinamikáját, hogy a darab szerzői (Michael Vogel kivételével) egyúttal a szerepek megformálói is: így Fabian Baumgarten, Hajo Schüler, Anna Kistel, Björn Leese, Benjamin Reber és Mats Süthoff az általuk megalkotott darabot maguk keltik életre.

A bejegyzés trackback címe:

https://cafebudapestfest.blog.hu/api/trackback/id/tr3815014246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.